Ja coneixem Orfeu i també Eurídice. Crec que és un dels mites més comentats al llarg de la història i amb més interpretacions al.legòriques. És un mite carregat de simbolisme.

     No és la meva pretensió esbrinar totes les possibles interpretacions. Sols voldria proposar-vos una “lectura” del mite.  Així com quan aneu d’excursió, o simplement eixiu de festa, s’endugueu la vostra càmera i aneu fotografiant tot el que us sembla interessant, voldria que “miràrem” així el mite.  La fotografia ens dóna la possibilitat de delimitar allò que volem i posar-ho de relleu. Ens permet que les coses que en principi semblen insignificants, ocupen el primer plànol de la nostra atenció. Una gota de reixiu passa inadvertida confosa en tot el reixiu d’una nit d’hivern i podem anar pel camp i trepitjar-ne moltes. Però eixa gota fotgrafiada damunt del pètal d’una flor quan el primer raig de sol dóna llum a les coses, es converteix en una cosa singular i digna d’admiració.

Vos propose que ens fixem únicament en un moment de la narració. Que fotografiem a Orfeu en el moment en què va davant d’Eurídice eixint de l’Hades. Han deixat darrere Persèfone i Hades que li acaben de tornar l’estimada amb una condició que sembla molt fàcil d’acomplir. És el moment en el qual Orfeu va pujant pels camins foscos en busca de la llum. Eurídice el segueix ja gairebé segura d’abandonar aquell regne de tenebres i oblits. Encara estan suspesos tots els càstigs dels comdemnats. Sísif que ha oblidat la pedra i Tàntal que no té ni  fam ni sed. Orfeu amb la lira a la mà. La llum del Sol que ja quasi s’endevinen. I premem el botó de la càmera en el mateix moment que es gira.

Com a exemple vos deixe unes “fotos” que alguns pintors li han fet al mite.

Orfeu 1

orfeofoto1

Orfeu 2

orfeofoto2

Orfeu 3

orfeofoto3

Orfeu 4

orfeofoto4

Orfeu 5

orfeofoto5

Orfeu 6

orfeofoto6

Orfeu 7

orfeofoto7

 

Ara vos propose unes qëstions sobre aquest mite:

1. Ordena cronològicament aquestes pintures i explica el que representen. Intenta esbrinar quin és el pintor de cadascuna.

2. En quin país vivia Orfeu?

3. Per què Eurídice va morir? Hi havia algú més allí apart d’Orfeu?

4. De qui era fill Orfeu?

5. Quin riu va haver de travessar abans d’arribar a l’Hades? Té alguna relació el nom del riu amb el de la mare d’Orfeu?

6.  En quin altre mite apareix Orfeu i amb el seu cant lliura molts homes de la mort?

7. Digues  el títol i el compositor d’almenys tres òperes amb el tema d’aquest mite.

LA GRAN PREGUNTA

Ara ens detenem en la “fotografia” que li haviem fet a Orfeu quan de camí a la terra es gira i perd Eurídice. Quin és el simbolisme? Hi ha molts. Sols vull que en raones un.

Per ajudar-vos a contestar aquestes qüestions vos pose unes pàgines, que de ben segur, vos seran molt útils.

http://blogs.lavozdegalicia.es/luispousa/files/2008/08/k2c3.pdf     

http://www.coleyeso.com.ar/Escuela/Historia/medea%20jason.pdf 

http://www.operasiempre.es/category/obras/orfeo-y-euridice/

http://lienzos.blogspot.com/2007/04/orfeo-y-eurdice.html

http://www.epdlp.com/opera.php?id=58 http://www.ucm.es/BUCM/revistas/fll/11319062/articulos/CFCL0303230211A.PDF

 

AVALUACIÓ

 Cada pregunta valdrà un punt i la gran pregunta tres. No valdran les respostes monosil.làbiques o d’una sola paraula. Cal explicar i raonar la resposta.

Valoraré la presentació del treball.

Ànim i a gaudir amb les encantadores melodies d’Orfeu.